Hoofdstuk 3 - Paragrafen

3.7 Grondbeleid

3.7.3 Wat hebben we daarvoor gedaan

Programma Agenda Vitaal Platteland
De belangrijkste opgave binnen de Agenda Vitaal Platteland (AVP) is het realiseren van het Natuurnetwerk Nederland (NNN). Volgens het Akkoord van Utrecht (looptijd 2027) moeten we hiervoor 1.570 hectare nieuwe natuur realiseren en nog 2.700 hectare inrichten. We ontwikkelen de 1.570 hectare door: 

- verwerving van gronden; 
- inrichting van deze gronden; 
- de verkoop aan de eindbeheerder; 
- directe aankoop door een eindbeheerder; 
- functieverandering via particulier natuurbeheer. 

In de laatste twee gevallen realiseren eindbeheerders en/of particulieren provinciale doelen op zelf aangekochte en op eigen gronden. De provincie hoeft deze gronden niet te verwerven, maar ze vergoedt wel de waardedaling van de gronden bij functieverandering naar natuur en 95% van de kosten voor inrichting van deze gronden. 
Voor verwerving en functieverandering houden we een lineair stijgende begroting aan van gemiddeld 125 hectare per jaar. Verwerving en functieverandering vinden plaats op basis van vrijwilligheid, waardoor de resultaten sterkschommelen over de jaren.

Doelrealisatie

Streefwaarde

2021
realisatie

2021
begroot

2021
realisatie

Verwerving / functieverandering nieuwe natuur in hectares (cumulatief, realisatie 2027)

1.566 ha

963 ha

+ 125 ha

+ 40 ha

In 2022 is circa 40 hectare grond binnen de categorie 'nog te realiseren natuur' aangekocht of omgevormd,
waarmee het totaal uitkomt op 1.004 hectare. Het is het niet gelukt om de jaaropgave (in dit geval 125 hectare) te
realiseren. In programma 2 Landelijk Gebied leest u hier meer over.

Hart van de Heuvelrug/ Vliegbasis Soesterberg 
Hart van de Heuvelrug/Vliegbasis Soesterberg  (HvdH/VBS) is een langlopende integrale gebiedsontwikkeling. Het programma is gestart in 2004 en loopt tot en met 2025. Doel van het programma is het natuurnetwerk te versterken. Natuurgebieden worden met elkaar verbonden door twee ecologische verbindingen (corridors). Binnen dit natuurnetwerk ontstaat dankzij dit programma meer ruimte voor wonen, werken, zorg en recreatie. Een belangrijk uitgangspunt in de uitvoering is de financiële en ruimtelijke verevening tussen de rode projecten (het ontwikkelen van woon-en werklocaties) en groene projecten (ontwikkeling van natuur en recreatie). De gronden die de provincie in eigendom heeft, worden verkocht na bewerking of doorgeleverd aan derden. De provincie beheert enkele percelen en panden tijdelijk totdat de gronden verkocht of overgedragen zijn. Bij grondtransacties handelt de provincie marktconform, openbaar, volgens gelijkberechtiging en transparant. 
Voor het programma HvdH/VBS voeren wij nog twee actieve grondexploitaties, Sortie 16 en Woonwijk Vliegbasis Soesterberg (incl. Kavels Westflank). Deze actieve grondexploitaties (de zgn. rode projecten) vormen samen met een aantal natuurontwikkelingsprojecten (de zgn. groene projecten) de Mastergrex Hart van de Heuvelrug en de grex Vliegbasis Soesterberg.  Deze uitvoeringsprogramma’s zijn sterk met elkaar verweven, op inhoud en financieel. De investeringen in de groene projecten worden naar verwachting gefinancierd uit de (toekomstige) opbrengsten van de rode projecten. Het programma en project komen niet op rekening van de algemene middelen. Pas bij afronding van het geheel verrekenen we het saldo met de algemene middelen.

De insteek bij alle projecten is dat we alle grond voor afsluiting van het project overdragen. Of voor het realiseren van woningen en bedrijven, of als natuur- en/of recreatieterrein.  

In 2021 zijn alle kavels van het bedrijventerrein Richelleweg verkocht. De openbare ruimte hebben we in 2022 gedeeltelijk overgedragen aan de gemeente Soest. We zijn in gesprek met de gemeente Soest over het resterende deel en met het Rijk over een aantal resterende grondstroken. In 2022 hebben we het Harlanterrein (8 hectare ingerichte natuur) overgedragen aan het Utrechts Landschap. 

Wij hebben in de zomer 2022 het terrein Kamp van Zeist (29 hectare) gekocht van het Rijk. Dit terrein richten wij in als natuurgebied. In de komende jaren beheren wij het terrein. Een deel van het terrein verhuren wij aan het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) voor de tijdelijke opvang van vluchtelingen.  
 
Voor meer gedetailleerde informatie over de deelprojecten van Hart van de Heuvelrug en Vliegbasis Soesterberg verwijzen wij naar de projectenparagraaf 3.8.1. 

Deze pagina is gebouwd op 06/15/2023 07:51:47 met de export van 06/15/2023 07:34:16