Programma 1. Ruimtelijke ontwikkeling

Beleidsdoelen

1.1.5

In een groeiende regio groeit groen evenwichtiger mee met rode ontwikkelingen

In onze Omgevingsvisie is de ambitie voor ‘Groen Groeit Mee (GGM)’ geformuleerd. Het doel daarvan is de rode en groene ontwikkelingen in onze provincie in balans te brengen en te houden. We hebben op 7 februari 2022 het ‘Pact Groen Groeit Mee’ ondertekend. Dat deden we samen met 38 andere partijen, waaronder alle gemeenten, de waterschappen en veel relevante organisaties binnen de Provincie Utrecht. Hiermee is de intentie uitgesproken om groen en blauw, als ruimtelijke verbinders, gezamenlijk te realiseren.  

Groen Groeit Mee heeft hiervoor in 2022 belangrijke stappen gezet om de geesten rijp te maken voor de realisatie van beleefbare en bezoekbare flora en fauna die de verstedelijkingsopgave aanvullen. Voor de evenwichtige ontwikkeling van groen en rood is er een concepthandreiking opgesteld voor gemeenten, stedenbouwkundigen en ontwikkelaars. Er is een bekostigings- en financieringsstrategie tot stand gekomen die een stapsgewijze aanpak geeft om tot concrete businesscases Groen en Blauw te komen. Er zijn 4 voorbeeldgebieden als pilot voor Groen Groeit Mee gestart. Er is ook een conceptvoorstel uitgewerkt voor de benodigde regionale governance. Op 11 november 2022 is namens de regio’s in de provincie de Regio Deal ingediend ‘Gezonde mensen in een gezonde en groene leefomgeving’. Groen Groeit Mee is prominent gepositioneerd in de aanvraag door onder andere de vier voorbeeldgebieden op te nemen in de aanvraag. Helaas is deze aanvraag in 2023 niet gehonoreerd.

Door het integrale karakter van Groen Groeit Mee zijn de provinciale meekoppelkansen geïdentificeerd om toe te werken naar een integraal en effectief beleid. Er zijn meekoppelkansen bij het landelijk gebied, de bossenstrategie en stikstof/Utrechts Programma Landelijk Gebied (UPLG). De uitwerking van de groene opgaven aan de verstedelijking is opgenomen in de afspraken van het BO-MIRT en staat ook in de Woondeals. Ook in de regio, bij U10, Regio Amersfoort, Food Valley en waterschappen wordt gezorgd voor de samenhang met projecten die daar lopen. Het gedachtegoed van Groen Groeit Mee dient te worden vervlecht met de aanpak voor de Investerings- en bekostigingsstrategie voor die regio’s. Daarmee wordt de verbinding tussen de verschillende trajecten in de provincie verder versterkt. Om deze verbinding verder te ondersteunen is gestart met een integraal ruimtelijk toekomstbeeld voor de ontwikkeling van het fysieke groene netwerk in de provincie. 

Beoogd resultaat 2022

Status

Toelichting

Samen met de overheidspartners en diverse organisaties wordt een Groen Groeit Mee Pact opgesteld, waarin afspraken worden vastgelegd over ambitie en inzet.

 

Onderzoek naar de mogelijke koppelingen tussen rood en groen, zowel financieel als juridisch.

Aanpak voor programmering Groen Groeit Mee, inclusief een aantal voorbeeldgebieden/pilots.

Lobby bij rijk en EU, gericht op beleidsbeïnvloeding en financiering.

Door de lobby bij het rijk is het gelukt om de aanvraag voor de Regio Deal in de tranche van 2022 in te dienen. Er is gestart met een inventarisatie van mogelijk EU subsidies. In 2023 moet hier op worden doorgepakt. 

Inbrengen groene opgaven in regionale gebiedsontwikkelingen, zoals U Ned.

Deze pagina is gebouwd op 06/15/2023 07:51:47 met de export van 06/15/2023 07:34:16