Hoofdstuk 3 - Paragrafen

3.8 Projecten

3.8.1.3 Wat hebben we daarvoor gedaan

Hart van de Heuvelrug
Kamp van Zeist
Wij hebben het terrein Kamp van Zeist gekocht van Defensie. Doel is dat dit gebied uiteindelijk een natuurgebied van 29 hectare wordt. Na de aankoop richten we het terrein nu in en leveren het daarna aan het Utrechts Landschap. De benodigde financiën voor Kamp van Zeist zijn geborgd in het beheerfonds Hart van de Heuvelrug door de financiële bijdrage vanuit het project Den Dolder Noordoost (WA Hoeve). Komende jaren zullen wij in het gebied de opstallen slopen en de verharding verwijderen, de bodem saneren en het terrein inrichten voor natuur en recreatie. De periode tot en met de doorlevering aan het Utrechts Landschap beheren wij het terrein. Dat doen we voor een deel door inzet van een antikraak organisatie. Een deel van het terrein verhuren we tijdelijk aan het COA voor de opvang van vluchtelingen. De planning is om het gebied gefaseerd in te richten naar natuur. Planning van het eerste deel is om dit in 2026 vergroend te hebben. Het gedeelte dat verhuurd wordt aan het COA zal daarna heringericht worden. Planning is dat dat deel uiterlijk mei 2030 gereed is.

Beoogd resultaat 2021
Kamp van Zeist

Status

Toelichting

Overeenstemming met Defensie en het Utrechts Landschap over aankoop en doorlevering Kamp van Zeist.

De aankoop van het terrein is afgerond en de gronden zijn getransporteerd van Rijk naar ons.

Ondertekening overeenkomst tussen ons en het Utrechts Landschap.

 

De overeenkomst is gesloten met het Utrechts Landschap voor overdracht van de grond nadat wij dit hebben ingericht als natuurgebied.

Een tijdelijk beheerplan voor het terrein ten tijde van overdracht van de gronden van Rijk naar ons.

We hebben afspraken gemaakt over het beheer van verschillende delen van het terrein. Wij beheren het terrein totdat het is doorgeleverd aan het Utrechts Landschap.  

Richelleweg
De kavels op de Richelleweg zijn in 2021 al verkocht. In 2022 is de openbare ruimte gedeeltelijk aan de gemeente Soest overgedragen. Er volgt nog een klein gedeelte buiten de hekwerken van het bedrijventerrein. Ook voeren we gesprekken met het Rijk om een aantal reststroken grond terug te leveren.

Beoogd resultaat 2021
Richelleweg

Status

Toelichting

Afronden kaveluitgifte bedrijventerrein Richelleweg.  

Alle kavels op het bedrijventerrein zijn verkocht.  

De overdracht van het openbaar gebied naar gemeente Soest is afgerond.

Er is nog een reststrook buiten de hekwerken die moet worden overgedragen aan de gemeente Soest. We hebben gesprekken met het Rijk over overdracht van de openbare ruimte (grenzend aan locatie Domeinen en de A28).

Sortie 16
Op deze locatie ontwikkelen wij een nieuwe woonwijk. Hier hebben wij vanuit het programma HvdH een ontwikkelende rol in het proces. We zijn ook initiatiefnemer voor de op te stellen producten. We hebben samen met de gemeenten Zeist en Soest een gebiedsvisie opgesteld. Het bestemmingsplan heeft ter visie gelegen en wordt ter vaststelling voorgelegd aan de gemeenteraad van Zeist. Daarnaast hebben we een activiteitenplan opgesteld voor de ontheffing Wet natuurbescherming. Deze ontheffing is verleend. Hiertegen is begin 2023 bezwaar gemaakt wat leidt tot vertraging in de te doorlopen procedure.

Op basis van het stedenbouwkundig plan maken we samen met de gemeente Zeist, gemeente Soest en Utrechts Landschap een handboek inrichtingsprincipes voor de later te maken inrichtingsplannen voor de ontsluitingswegen/(hoofd)infrastructuur.

Beoogd resultaat 2021
Sortie 16

Status

Toelichting

Voorleggen van bestemmingsplan Sortie 16 aan de gemeenteraad van Zeist ter vaststelling.

Het ontwerpbestemmingsplan heeft ter visie gelegen en wordt in de loop van 2023 voorgelegd aan de gemeenteraad van Zeist ter vaststelling.

Vaststellen van een strategie voor uitgifte van de grond (in samenhang met woonwijk Vliegbasis Soesterberg).

We hebben de strategie voor uitgifte van de grond is in samenhang met de verkoopstrategie voor de woonwijk vastgesteld (november 2021). Wij hebben verschillende varianten voor de uitvoeringsorganisatie laten onderzoeken (november 2022). Voorkeur gaat uit naar een externe uitvoeringsorganisatie. Hiervoor wordt een besluit genomen en een procedure voor wensen en bedenkingen voorleggen aan Provinciale Staten.   

Aanvragen ontheffing voor de Wet natuurbescherming.

We hebben een activiteitenplan opgesteld als basis voor de ontheffing Wet natuurbescherming. De ontheffing is verleend.

De aanbesteding van marktpartijen is voorbereid

De marktselectie volgt na bestuurlijke vaststelling van de verkoopstrategie en het vaststellen van het bestemmingplan in 2023.

Oprichten kwaliteitsteam (in samenhang met vliegbasis Soesterberg).

We hebben gesprekken met de Commissie Ruimtelijke Kwaliteit van Zeist en Soest over het oprichten van het kwaliteitsteam voor Sortie 16 en de Woonwijk Vliegbasis Soesterberg. Hiervoor worden zaken zoals samenstelling kwaliteitsteam en mandatering verder uitgewerkt.

Ambitiedocument duurzaamheid voor de aanbesteding van marktpartijen.

We hebben een integraal document duurzaamheid laten opstellen. Dat wordt midden 2023 voorgelegd aan de stuurgroep ter vaststelling.

Harlanterrein
We hebben het project op het Harlanterrein uitgevoerd en een nieuw natuurgebied gerealiseerd. Om de grond openbaar en marktconform te verkopen aan een natuurbeherende partij, hebben we een aanbesteding uitgevoerd. Het Utrechts Landschap is daaruit als partij geselecteerd. De gronden zijn in 2022 overgedragen aan het Utrechts Landschap.

Oostelijke Corridor
De Oostelijke Corridor is een heideverbinding die over vliegbasis Soesterberg naar het westen loopt. De Oostelijke Corridor bestaat onder meer uit drie ecoducten:  

  1. Ecoduct Op Hees  
  2. Ecoduct Boele Staal   
  3. Ecoduct Leusderheide.  

Het Ecoduct Boele Staal is in 2016 als laatste gerealiseerd. Het idee was de natuurgronden (ongeveer 9 hectare) die hierbij horen openbaar en marktconform te verkopen. Met een openbare procedure krijgt iedere mogelijk geïnteresseerde de kans om een bod uit te brengen en het terrein te kopen. Er is een onderzoek uitgevoerd naar vergelijkbare grondposities. Daaruit blijkt dat een openbare procedure niet heel kansrijk is. In 2022 zijn gesprekken gevoerd met Defensie en het Utrechts Landschap. Beide partijen hebben in de directe omgeving ook gronden in eigendom.  

Vliegbasis Soesterberg
Woonwijk Vliegbasis Soesterberg
Voor de Woonwijk Vliegbasis hebben we een ontwikkelende rol in het proces en zijn we initiatiefnemer. Op een deel van de voormalige vliegbasis ontwikkelen we samen met de gemeenten Zeist en Soest en Utrechts Landschap een nieuwe duurzame woonwijk. De woonwijk past qua sfeer en beleving in het bijzondere landschap. Deze woonwijk bevindt zich in de planontwikkelingsfase.  
In 2022 hebben we de condities ter voorbereiding op de uitvoering uitgewerkt. De ontheffing Wet natuurbescherming is verleend. Hiertegen is bezwaar gemaakt bij de Awb-Adviescommissie van onze provincie. Het bezwaar is afgewezen waarna beroep is ingesteld tegen deze beslissing. We zijn in afwachting van de behandeling van het beroep door de rechtbank.

Voor de sanering van de PFOS-verontreiniging hebben we verder onderzoek laten doen naar de verontreiniging in de bodem en het grondwater. Met het Rijk onderhandelen we om afspraken te maken over het kostenverhaal van de benodigde sanering.

We hebben drie wijzigingsplannen voorbereid die de ‘geluidscontour’ van het bestaande bedrijventerrein Soesterberg Noord moet wegnemen. Hiermee ontstaat ook in het laatste deel van de woonwijk een directe bouwtitel. De wijzigingsplannen komen in 2023 ter inzage te liggen.

Op basis van het stedenbouwkundig plan maken we momenteel samen met de gemeente Zeist, gemeente Soest en Utrechts Landschap een handboek inrichtingsprincipes voor de later te maken inrichtingsplannen voor de ontsluitingswegen/(hoofd)infrastructuur.

Met Defensie/Rijksvastgoedbedrijf (RVB) maken we afspraken over een secundaire oostelijke ontsluiting zoals in 2009 in de aankoopovereenkomst van de vliegbasis is afgesproken. Deze gaat ook als secundaire ontsluiting fungeren voor de nieuwe vestiging van De Nederlandsche Bank die in 2023 wordt opgeleverd.

We hebben in november 2021 een besluit genomen over de verkoopstrategie (verkoop van de woonwijk Vliegbasis in delen en Sortie 16 in zijn geheel). PS hebben randvoorwaarden en organisatievarianten meegegeven. Deze hebben we in 2022 uitgewerkt. Onze voorkeur heeft het om een externe uitvoeringsorganisatie op te richten. Hierover wordt in het voorjaar van 2023 een besluit genomen, met daarbij een wensen- en bedenkingenprocedure.

Beoogd resultaat 2021
Woonwijk Vliegbasis Soesterberg

Status

Toelichting

Onherroepelijk ontheffing Wet natuurbescherming.

 

De ontheffing Wet natuurbescherming is verleend. Er is beroep aangetekend en we zijn in afwachting van behandeling bij de rechtbank.

Afronden mitigerende maatregelen voor de veldleeuwerik op de vliegbasis ten behoeve van de woonwijk

 

We zijn gestart met de uitvoering van de mitigerende maatregelen voor de Wet natuurbescherming. Deze zijn nog niet afgerond.

Vaststellen wijzigingsplannen door de gemeente Soest en gemeente Zeist

De wijzigingsplannen komen in 2023 ter inzage te liggen.

Ruimen van de niet gesprongen explosieven is afgerond  

Op basis van onderzoek en eventuele ruiming van niet gesprongen explosieven in opdracht van Defensie wordt het gebied vrijgegeven voor de woonfunctie. Hiertoe wordt een proces-verbaal van oplevering opgesteld. Deze verklaring is randvoorwaardelijk voor het bouwrijp maken van het plangebied.

Afhankelijk van de verkoopstrategie is de aanbesteding van marktpartijen gestart.

De verkoopstrategie is in november 2021 vastgesteld. Daarbij hebben de provinciale staten randvoorwaarden meegegeven voor de verschillende varianten voor de uitvoeringsorganisatie. We nemen hier in 2023 een besluit over.

Saneringsplan voor de PFOS-verontreiniging is vastgesteld.  

Het onderzoek van de saneringstechnieken is afgerond. We hebben beleid opgesteld voor normstelling, dat is in 2021 vastgesteld. Het saneringsplan met verschillende saneringsvarianten is in concept gereed.

Overeenkomst met Defensie over kostenverhaal van de PFOS-sanering

De onderhandelingen met Defensie over het kostenverhaal lopen. Hiervoor is een onderhandelingsteam opgericht. De verwachting is dat de onderhandeling in het voorjaar van 2023 kan worden afgerond.   

PFOS-sanering is aanbesteed

De onderhandelingen met Defensie zijn nog niet afgerond. Hierdoor is nog geen definitieve keuze gemaakt op welke manier de PFOS gesaneerd wordt.  

Aanbesteding marktpartijen voor grondverkoop is gestart (afhankelijk van verkoopstrategie).

De aanbesteding van de marktpartijen volgt onder andere na bestuurlijke vaststelling van de uitvoeringsorganisatie en nadat planologische procedures zijn afgerond.

(Externe) projectorganisatie is opgericht en actief (afhankelijk van ons besluit van 2021).

Er is een voorkeursvariant uitgewerkt. Wij zullen in het voorjaar 2023 een besluit nemen, ook over een wensen- en bedenkingenprocedure. Daarna kan de uitvoeringsorganisatie naar verwachting eind 2023 worden opgericht.

Kavels Westflank
Aan de Dolderseweg in Huis ter Heide ligt een terrein van ongeveer 1,7 hectare dat we verkopen voor woningbouw.  
Voor de kavels Westflank hebben we een herziening van het bestemmingsplan opgesteld. Dit plan is in januari 2023 ter inzage gelegd en wordt naar verwachting voor de zomer van 2023 door de gemeenteraad van Zeist vastgesteld. Na het onherroepelijk worden van het bestemmingsplan zullen we de kavels verkopen. Naar verwachting is dit in 2024.

De woning op Dolderseweg 54 is gekraakt. De rechter heeft in hoger beroep besloten dat de krakers voorlopig in het pand mogen blijven tot het moment dat er daadwerkelijk (concrete) plannen zijn voor de woning.

Beoogd resultaat 2021
Kavels Westflank

Status

Toelichting

In verkoop brengen van de kavels Westflank.

We zullen de kavels in verkoop brengen na het onherroepelijk worden van het bestemmingsplan. De planologische procedure is begin 2023 gestart. De start verkoop wordt pas verwacht in 2024.

Park Vliegbasis Soesterberg
We hebben de voormalige Vliegbasis Soesterberg gekocht van Defensie en ingericht en opengesteld als park. Het is een bijzonder natuurgebied en we behouden cultuur(historie) en erfgoed. Eind 2017 hebben we het grotendeels verkocht aan Utrechts Landschap. We zijn met het Utrechts Landschap in gesprek over de verdere ontwikkeling van en programmering in Park Vliegbasis Soesterberg. We hebben recreatieve paden, routes en recreatieve voorzieningen gerealiseerd. De onderdelen van het padenplan met impact op het leefgebied van de veldleeuwerik zijn aangepast. We verbeteren de noordelijke entree in het park en onderzoeken een logische fietsverbinding, zodat mensen gedurende het hele jaar een rondje over de vliegbasis kunnen fietsen. Nu is een deel van de fietsroute afgesloten tijdens het broedseizoen.
In het park voeren we mitigerende maatregelen uit voor de ontheffing Wet natuurbescherming voor de realisatie van woonwijk Vliegbasis. Hiermee willen we de duurzame instandhouding van de populatie veldleeuweriken borgen.
In het park is een geval van PFOS-verontreiniging vastgesteld waar mogelijk saneringsmaatregelen nodig zijn. We laten een aantal andere PFOS-verdachte locaties onderzoeken. Dit om eventuele verspreidingsrisico’s via het grondwater en/of ecologische risico’s vast te stellen en uit te sluiten.

Beoogd resultaat 2021
Park Vliegbasis Soesterberg

Status

Toelichting

De mitigerende maatregelen in het kader van ontheffing Wet natuurbescherming worden uitgevoerd.

We zijn gestart met de uitvoering van de mitigerende maatregelen in het kader van de ontheffing Wet natuurbescherming voor de realisatie van de woonwijk. Deze zijn nog niet afgerond.  

De uitvoering van fase 2 van padenplan is gestart.

De uitvoering van fase 2van het padenplan is afgerond.

Afronding ruimtelijk afstemmingskader culturele programmering.

Vanwege gebrek aan capaciteit bij de samenwerkingspartner (gemeente Zeist, gemeente Soest, Utrechts Landschap en Nationaal Militair Museum) is door de stuurgroep besloten dit proces te staken.

Ecologische corridor Camp New Amsterdam
Het laatste deel van de westelijke ecologische verbinding moet nog gerealiseerd worden. Het gaat om het gedeelte dat loopt over de westkant van de voormalige vliegbasis Soesterberg, door Camp New Amsterdam (CNA). Dat is en blijft in eigendom van het Rijk/Defensie. Met de nieuwe verbinding versterken we de bestaande hoge ecologische waarden op de voormalige vliegbasis en breiden we het Natuur Netwerk Nederland uit. In 2018 hebben we een inrichtingsplan opgesteld. Defensie heeft aangegeven de uitvoeringsfase op zich te willen nemen door Rijksvastgoedbedrijf (RVB). We maken met Defensie/ RVB uitvoeringsafspraken. Opdracht voor de sloop van de opstallen zal aan Defensie worden verstrekt.

Beoogd resultaat 2020
Camp New Amsterdam  

Status

Toelichting

Overeenkomst met Defensie met afspraken over de uitvoering van de inrichting van het terrein

De uitvoering van de ecologische corridor over CNA zal gefaseerd worden uitgevoerd.
Over de sloop van de gebouwen is overeenstemming met Defensie om dit onder regie van Defensie te laten uitvoeren. De te verstrekken opdracht is in concept gereed. En zal begin 2023 worden verstrekt.
Na sloop van de gebouwen zal het gebied worden ingericht voor natuur. Met Defensie zullen afspraken worden gemaakt over beheer en onderhoud.  

Deze pagina is gebouwd op 06/15/2023 07:51:47 met de export van 06/15/2023 07:34:16